Официалният форум на iPlay.bg 

Всичко свързано с програмирането - Javascript, C/C++, Visual Basic, Pascal, HTML, PHP и тн.
 #330945  от Enriko7
 вт окт 14, 2014 5:27 pm
Първо искам да кажа, че ако темата не е в правилният раздел, моля да бъде преместена в правилният.

Сега тъй като доста хора ми пишат за заявки, но с объркани представи какво точно е дизайн, кодиране на дизайн или система, реших да напиша една тема, какво точно представляват.
Така... Да започнем:

Дизайнът:
Това е едно изображение, нарисувано (направено) с Adobe Photoshop, което представлява, това как би трябвало да изглежда една система или страница. Обикновено дизайните се правят простички и еднотипни. Тези дизайни нямат голям успех. Ако решите да ставате дизайнер, ще трябва да имате умения с програмата Photoshop, както и доста фантазия. Доста често, дизайнерите не прават пълният облик на страницата, а по 1-2 бокса, хедър и едно лого. Това не е дизайн, това е една драсканица. В дизайна трябва да се представят възможно най-много елементи от това как би трябвало да изглежда страницата. Като например: бутони, текстови полета, линкове, коментари и т.н. Обикновено дизайнерите не правят това. Общо взето, дизайнът е една пълна картинка как трябва да изглежда една бъдеща страница, като в нея трябва да е описано ( нарисувано ), колкото се може повече неща. Все едно гледате скрийншот на завършеният сайт. :)
Кодиран дизайн:
Това е една страница, написана с помощта на CSS & (x)HTML. Тя не съдържа никакви функции във себе си. Трябва да бъдат изобразени всички неща в него (бутони, линкове, текстови полета и прочие ). Кодираният дизайн е една статична HTML страница. Обикновено хората, които поръчват кодиране на дизайни, остават с впечатлението, че ще им бъде предоставено всичко готово. Говоря за админ панели, новини, коментари, чатове, анкети и т.н. Не е така. Кодираният дизайн както вече казах е една статична страница, без абсолютно никакви променливи. Завършеният вид на страницата, вече показваща се със браузъра ви :)
Система:
Ето това вече е напълно завършеният сайт. Системата съдържа всичко, което би трябвало да съдържа. Пример: Админ панели, чатове, коментари, анкети, потребителски и логин панели, регистрации и т.н. Всеки сайт има различна функционалност, в зависимост от това за какво се отнася той. Всеки сайт има нужда от различни функции. Примерно сайтовете за новини, те нямат нужда от логин и регистрации, както и от чат. Те се нуждаят от новини, коментари, админ панел, откъде да добавят новините си... За изработването на система вече са нужни знания по PHP и MySQL. Всяко от тях си има различни функции. PHP е за функционалността, а MySql е за записване на данните.
Как работи примерно една система за новини?
- От админ панела, си пишете новината. След като я напишете и натиснете бутончето ( най-често) "Изпрати", PHP кодовете, трябва да са написани така, че те да изпращат данните до MySQL Базата ви с данни, където те се записват. После там където трябва да се изкарват новините, отново PHP кодовете са написани така, че теглят информацията от тази БД ( база с данни ) и я изкарват като текст във страницата Ви.

Е това беше. Обясних ви какво означава дизайн, кодиран дизайн и система. Също така, ще ви кажа, ако желаете да научите някой програмен език, откъде и кой най-добре да учите според вашите интереси.

Ако искате да правите дизайни:
- Най-добре си свалете програмата Adobe Photoshop. Препоръчвам ви CS3 или CS5.1. След, което трябва да започнете да гледате малко уроци, за да ви станат ясни функциите на програмата. Аз ви препоръчвам да гледате от iTSchool или от WebTourist .
Ако искате да кодирате дизайни:
За тази цел, ще трябва да научите програмните езици CSS и HTML. Ако искате кодираният вид на страницата да е малко по-"разчупен" можете и да научите JavaScript. За тази цел ви препоръчвам да гледате уроци от VideoTutorials-bg. За CSS. Започнете от урок 1 и лека полека се изкачвайте нагоре. Но за да можете да кодирате, ще ви трябва html. Този език се изисква независимо какво правите: система или кодирвате дизайн. Този език ще ви е нужен. Него може да научите от тук. Отново започнете от урок 1 и вървете нагоре.
Ако искате да правите системи:
За тази цел, отново ще ви е нужен езикът HTML, както и PHP и MySQL. За тях не мога да ви препоръчам уроци, тъй като аз самият още не съм го научил този език, поради причината, че не мога да намеря подходящи уроци, които да мога да ги разбера и науча :) Потърсете с чичо ви google и може да попаднете на нещо, което ще ви е от полза.
Е това беше, дано съм Ви бил полезен.
Взет от cs-bg.info. Автор: Mutafow_.