Официалният форум на iPlay.bg 

Всякакви обсъждания за игрите PC/Xbox/PS и т.н.
 #58107  от Deja_Vu
 пет фев 18, 2011 9:18 am
Преди известно време Valve software най-накрая обявиха това, което всички очакваха с невероятен интерес от много време – Half-Life 2! Да, продължение наистина ще има. При това точно навреме. Въпреки невероятното забавяне след първата игра (4-5 години не са никак малко) и пълното мълчание от страна на Valve, коeто доведе най-фанатизираните фенове до състояние на абстиненция, тази игра все пак ще се появи. Ако вярваме на обещанията – на 30 септември 2003г. Ако вярвате на мен – Valve много добре са си направили сметката и ще играят силната си ръка в най-подходящия момент... Дали ще надцакат всички? Може би, може би...

Unforeseen Consequences


Както може би сте забелязали имам склонност към ретроспекциите :) . Ще бъда кратък. Далечната 1998 година. Година на феноменални екшъни. Starcraft манията още беше в разгара си. В България с бързи темпове започнаха да се градят компютърни клубове и една нова група хора надигна глава – тази на играещите хора. Нещата вече бяха преминали фазата на ранното детство, но проблеми с равновесието на младия организъм не липсваха и предстояха да се случат още много неща, в това число и появяването на някаква ранна форма на гейм-преса. Както винаги нещата у нас се развиват със солидно закъснение спрямо другия свят. По същото време някъде далеч излезе една игра, която за броени седмици прегази PC пазара и предефинира общата представа за екшън от първо лице – Half-Life. “Най-добрата игра за PC за всички времена”, “Крайъгълен камък в развитието на екшъните”, “Новият цар на екшъните”... списъка може да продължи още доста. Half-Life беше и все още е всичко това. Незабавно обявен за “Игра на годината” от над 50 западни геймърски институции, Half-a се превърна в нещо повече от игра. За времето си той беше явление. Това, което тогава едва ли някой в подозирал е, че той си остана такова. За разлика от повечето PC заглавия, чиито продажби значително намаляват след първите 5-6 месеца, то при Half-Life подобна тенденция не се забеляза, дори напротив. За всички тези години играта има 8 милиона продадени копия в различни пакети, като вероятно тази цифра ще нарасне още. Стигна се дотам, че в своя юбилеен стотен брой PC Gamer постави Half-a на първо място в списъка на стоте най-добри PC заглавия от началото на неговото излизане (т.е. от началото на всичко). Както казах, през 1998-ма това едва ли някой го е очаквал.

Residue Proceeding

Поради своя характер играта събра около себе си огромна фенска маса (а.к.а. community :) ) Такава, каквато никоя игра преди, а и след това не е имала. Модификациите, сътворени от фенове, продължаваха да вливат свежа кръв и да поддържат интереса към играта много след нейното излизане, а писъците и воплите на феновете за някакво продължение бяха неистови. Двата експанжъна – Opposing Force и Blue Shift, не закъсняха и представиха събитията в секретния комплекс Black Messa през две различни гледни точки, развиващи се паралелно с основните събития. Каквото и да обясняват за тях, тези две разширения бяха погълнати от феновете като топъл хляб и донесоха своя принос към продажбите. В това време Counter-Strike вече владееше мултиплейър сцената, като накрая Valve се оказаха притежатели на правата върху трите най-популярни мода – Counter-Strike, Team Fortress Classic, а отскоро и върху Day of Defeat, който от 5 април 2003 (вчера) вече би трябвало да е в продажба из някои американски магазини в нов пакет заедно с Half-Life. Поддържайки със съвети и техническа помощ верните фенове и модърите, Valve продължиха да точат от наглед бездънното бурканче с mEd. Като се изключат новините за закупуването на чисто нови офиси преди няколко месеца, компанията беше здраво стиснала зъби и никаква информация не можеше да се изкопчи. Дори фанатизирани фенове като мен започнаха да си мислят, че пичовете от Valve са си прибрали всички пари и си чешат топките някъде по слънчевите тихоокеански курорти.

Surface Tension


Оказа се че съм бил в грешка – Valve разработват Half-Life 2 в пълна тайна още от 1998 година, веднага след пускането на първата игра. Обявяването на тази информация (изпърво за западни списания с обещания за повече на E3) предизвика из нета нещо, което без риск от преувеличение може да се характеризира като масова истерия. Ако точно по това време някой убиеше Папата или дори президента на САЩ, то това едва ли би направило впечатление на някого, тъй като дори CNN бяха заети в медийната надпревара за отразяването на завръщането на царя на екшъните. Лудостта достигна дори до нашата, като цяло изостанала държавица, при това явно подсилена по трасето, тъй като определени родни колеги съвсем излязоха от релси и започнаха да говорят несвързано. Изобщо цялата тази дандания силно разклати гейм-сцената, a и не само нея. В началото дори не беше напълно ясно дали Sierra ще са разпространители на Half-Life 2, след като Valve бяха подписали договор за разпространение на Day of Defeat с Activision, но Gabe Newell (един от основателите на Valve) потвърди пред CNN, че Sierra вероятно ще останат техни партньори. Друга шокираща вест бе, че самата игра на тазгодишното E3 в LA ще бъде представена не на щанда да Vivendi, както всички очакваха, а на този на гиганта ATI. Подобна тенденция наблюдавахме и при Doom III и съм убеден, че в офисите на вече поиздъхващите nVidia това е предизвикало не една и две нервни кризи. В Microsoft също едва ли са много доволни след като вече е ясно, че не са успели да договорят Half-Life 2 да излезе ексклузивно за техния X-кашон. Само обявяването на играта предизвика доста сътресения. Ще видим какво ще се случи след Е3. Сега да видим какво е известно за самата игра.

Lambda Core

Каква точно ще бъде историята на HL2? Вероятно тя ще ни изненада въпреки леките подсказки, които си позволяват да пускат от Valve. Какво е известно до момента? Ами че в края на първата игра Гордън Фриймън приема предложението за работа, отправено му от пича с куфарчето (a.k.a G-Man). В Half-Life 2 Гордън ще работи за него, придружаван от дъщерята на един от учените в Black Mesa – симпатичната Alyx Vance. Събитията ще се развиват основно на място, наречено City 17, за което е почти сигурно, че ще се намира в Източна Европа, а всичко това ще е допълнено с втора масирана извънземна инвазия от друг вид извънземни. Всичко останало са спекулации и не бих искал да говоря празни приказки преди оповестяването на повече информация на Е3. Въпреки това съм изпълнен с увереност относно качествата на историята, тъй като тя отново ще бъде дело на Mark Laidlaw – човекът, измислил историята на първия Half. Въпреки това не мога да се сдържа и да отбележа, че в бившия Съветски Съюз e имало практика да се кръщават секретните подземни градове с поредни номера, така че ще бъда повече от приятно изненадан, ако в играта видим и намеса на братушките. Самият Laidlaw споделя, че събитията във втората част отново ще бъдат силно скриптирани с цел играча да се потопи напълно в атмосферата, но разликата между нормалната игра и скриптираните моменти съвсем няма да е толкова очевидна, колкото преди. Що се отнася до останалата техническа част, то единственото напълно сигурно нещо е, че Valve от самото начало разработват своя собствена графична платформа, която е невероятно гъвкава и е в състояние да върви на доста голям диапазон от машини. Самите технически параметри на енджина все още не са напълно оповестени и вероятно дори до голяма степен спекулативни, а и до момента не сме видели много скрийншоти от играта.

Въпреки това западни колеги, имали възможността да видят кратко демонстрационно филмче твърдят, че играта изглежда извънредно добре и повод за притеснение няма. Ако се вярва на думите на авторите, нечовешки труд е бил хвърлен по светлинните ефекти и даже физичния модел, който ще позволява взаимодействието с огромен брой предмети, в това число разрушаването, местенето им и дори използването на дадени обекти като щитове. Самият енджин пък ще бъде още по-гъвкав и подходящ за правене на модове от предшественика си. Редактора на нива ще позволява създаването и тестването на нивата още преди да са сложени каквито и да било текстури. Те ще биват добавяни след като самите нива са приключени и ще съдържат информация за физическите качества на предметите, които трябва да представляват. Това предразполага за още по-голяма степен на реалистичност на заобикалящата среда.

Самите модели на персонажите ще бъдат задвижвани от ново поколение технология за скелетна анимация и също изглеждат повече от добре на оскъдното количество скрийншоти. От последните лесно можете да почувствате и грандиозността на проекта - големи открити пространства, градски пейзажи и гледки, които спират дъха.

Още едно грандиозно число – очаква се играта да има над 40 часа геймплей! Тук оставам безмълвен. Ще си говорим пак за техническата част след като разберем нещо повече около Е3.


Anomalous Materials


Да бе, свършвам :Р. Просто държа да отбележа още една странност около новия проект на Valve. По всичко изглежда, че играта ще се разпространява и чрез новата им технология Steam, която позволява закупуването на софтуер през Интернет без необходимостта да се ходи до съответния магазин. Първите тестове на тази система минаха покрай пускането на CS 1.6 и срещнаха някои доста сериозни проблеми, които в момента се отстраняват. Това определено е една доста удобна възможност за западните връзки. За нас обаче, това си остава в сферата на любопитните подробности. Така или иначе играта ще се разпространява и по стандартния начин (не на пиратски дискове, за магазините говорех!), така че не се тревожете.
Отмина E3. Или по-скоро HLE (Half-Life Expo). Изложението определено се проведе под знака на Half-a. Играта дойде, обра всички възможни овации и награди и остави публиката без дъх. На нас ни остава само да посъберем парченцата информация и да заявим: “Няма такава игра!”. Оставам безмълвен пред техническия гений на хората от Valve. Въпреки това все от някъде трябва да започна и затова ще си позволя да цитирам реплика на един западен колега по повод представянето на Half-Life 2 на E3:

To finally sum this all up, let me put it this way: There was another game shown at this show. It was called Doom something. I dunno at this point. I forgot.

Презентациите


На E3 екипа на Valve е дал няколко пресконференции (на които по обясними причини е отсъствал представител на 3dzone-bg), а през останалото време за всеобща радост са били демонстрирани няколко филмчета, в това число технологично демо и геймплей презентации. След като излязох от тежкия запой, в който бях изпаднал на и около абитуриентския си бал (основната причина да видите това превю чак сега), най-сетне успях да докопам с хищните си ръчички пълният набор от филмчета, представени на E3. Дали съм ги докопал ексклузивно ли? Не разбира се, всички те могат да се намерят из нета, а и разни хора са си резервирали ексклузивността, та кой съм аз, за да им я крада. Но за филмчетата ми беше думата. От тях и от оповестената информация може да се добие доста добра представа за задаващата се игра. А може и да ви падне ченето!

Технологията


Още от инфото преди E3 беше ясно, че разработения от Valve Source енджин не е шега работа. След клипчетата от E3 пък стана ясно, че той буквално кърти мивки, че и разни други обекти! Всичко в него е технология от следващо поколение! Дори една стъпка отвъд... Точно преди секунди отново изгледах материалите и ви уверявам, че това не е преувеличение. На първо място трябва да се отбележи нечовешкият начин, по който изглежда тази игра! Ако Doom 3 изглежда СТРАХотно, то думата за Half-Life 2 e... реално! От клиповете лъха чувство за достоверност. За момент забравяш, че това е презентация на игра и чувстваш, че това е реалност. Не знам как да го опиша по друг начин, просто след толкова алкохол ми куца литературната дарба (бел. Съвестта - Че ти имаш ли?). Това се дължи на редица фактори, като най-очевидния се нарича графика. Докато до сега всички игри използваха нормални текстури, с които се “облепваха” нивата, то в HL2 нещата стоят по различен начин. Тук даден материал не е само модел и текстура. Тук той има своите специфични физически характеристики! Ако нещо изглежда като дърво, то ще се държи като дърво – при удар ще се чува специфичен звук, при силни удари и стрелба ще хвърчат трески и то ще се чупи, ще може да се пали и да изгаря, да плува във водата и т.н. и т.н.

Ако някой ми беше казал това миналата есен щях да му се изсмея. Истината е обаче, че приблизително по това време екипа програмисти е завършил работата по енджина и е започнала работа по самата игра. А гореописаните явления бяха демонстрирани в технологичното демо, което просто ми обра точките. Във въпросното примера с раздробяването на дървена палета беше само началото. С помощта на нещо като гравитационно оръжие (Манипулатор?) различни обекти бяха бутани и трошени, като някои от тях се озоваха и във ВОДАТА! Такава вода, вярвайте ми, също няма никъде! Вълнички, пръски и всякакви глезотии радват окото и тормозят хардуера. Също така тя деформира и размива очертанията на предмети, потопени в нея по абсолютно реалистичен начин! Но аз се отплеснах. За физиката в играта ми беше думата. Главният виновник за почти реалната (а не НеРеалната, която в Unreal 2 отсъстваше) физика е Havok енджина, чиято основна и единствена работа е да се грижи всичко в играта да се подчинява на физичните закони, които влияят на мен и на теб! Той се разработва от независима компания, като неговата втора версия ще бъде използвана и в заглавия като Max Payne 2, Deus Ex 2: The Invisible War, както и в конзолни заглавия като StarCraft: Ghost и Brute Force за XBox (последната вече излезе). Както сами можете да се убедите Havok е една невероятно гъвкава система, предоставяща голяма свобода на действие. Оказва се, че екипа, стоящ зад Havok енджина работи в тясно сътрудничество с Valve вече повече от 3 (три!) години, като в процеса на съвместна работа са били добавяни множество нови възможности към вече съществуващите. Резултатът от това е невероятната физика в Half-Life 2 и новата втора версия на Havok енджина. Това наричам аз тясно сътрудничество.

По-нататък в технологичното демо бяха показани различни ефекти и възможности на Source енджина (наистина впечатляващи) с уговорката, че няма почти никакви ограничения относно начина им на приложение и че въпросното демо върви на ATI Radeon 9800PRO 256MB. Сами си правете изводите за необходимата конфигурация. Въпреки обещанията за минимални изисквания от нещо като P3 700Mhz със 128MB RAM и 32МB видеокарта повече от ясно е, че за да се насладите максимално на играта ще е необходима доста нечовешка (за родните стандарти) машина. Но в крайна сметка кой очаква игра от следващо поколение да въври на пишеща машина, а?

Геймплейят!


От няколкото геймплей филмчета може да се добие бегла представа за това какво можем да очакваме от самата игра. Няма да се впускам в преразказ на видяното, просто защото докато ги гледах самия аз онемях, пък и почти всички родни списания ще пуснат на дисковете си съответните материали. Очарован съм, да не кажа и запленен. Физиката играе невероятна роля в разрешаването на различните ситуации и предразполага към креативно мислене. В общи линии всеки предмет, който логично бихте си помислили да използвате е доволно интерактивен (даже тази дума ми се вижда слаба). Отличен пример за това е момента, в който Гордън с помощта на гравитационното оръжие откъртва радиатор от близката стена и го използва като щит срещу куршумите, след което го запраща по атакуващите го войници. По всичко личи, че физиката в HL2 не е там само, за да допълва геймплея, а служи за негова опорно-двигателна система. Самият Гейб Нюел споменава в едно интервю, че ролята на физиката в играта ще е много по-голяма от това просто да размята трупове наоколо. Нещо, в което съм напълно уверен. Сцената, в която Гордън управлява бъги, докато в същото време се оглежда наоколо и стреля с монтираното оръжие (лазера от първата част) е още едно доказателство за гъвкавостта и невероятните възможности на технологията, залегнала в Half-Life 2.

Неясното бъдеще


Кои ще са враговете и кои ще са приятелите ни в HL2? Засега това е доста трудно да се каже. Веднага се набива на очи нашата стара дружка от Black Mesa – Барни. С доста променен външен вид, но със същото чувство за хумор и абсолютно неебателна физиономия. От старите ни познайници със сигурност се завръщат малките паразитни твари и зомбитата, които са си все така бавни и тъпи. Цялата останала менажерия е нова – гигантските трикраки Strider-и, Combine Soldier-и (които очевидно също не ни мислят доброто), странни летящи камери и дори малки летящи роботчета със смъртоносни остриета. Не на последно място са Ant Lion-инте (Лъво-мравки!?), които имат лека прилика с извънземните от Звездни Рейнджъри. Не е напълно ясно дали те са на наша страна или просто са неимоверно глупави и лесни за манипулиране, но в едно от филмчетата Гордън с помощта на специална примамка привлича доста големи количества от тях и ги използва като съюзници. Предполагам ще разберем това, когато играта излезе. Гейб Нюел споделя, че най-любимите му същества са сред тези, които все още не са обявени, така че въобще не искам и да си помислям какво са сътворили болните мозъци от Valve. Що се касае до изкуствения интелект би било прибързано и глупаво да се вадят каквито и да било заключения преди излизането на играта на базата на няколко филмчета. Още стария Half-Life беше качествен скок (и) в това отношение, а от Valve обещават още по-добри резултати този път. Що се отнася до оръжията, нещата не са твърде ясни, но отново се очертава смесица от реално съществуващи и футуристични пушкала, а гравитационни манипулатор предлага прекалено много възможности и интересни подходи и личното ми предположение е, че ще присъства в арсенала. Засега е сигурно завръщането на базуката (чийто прицелен лазер вече работи доста по-добре), старата помпа, любимите гранати, като този път ефекта при използването им е повече от зрелищен. Потвърди се и че бъгито няма да е единственото превозно средство, което ще може да се кара в играта. Още в първата игра военните активно си помагаха с танкове. Ще бъде грехота да не ги вземат отново с тях.

Лицето на E3!


Ако трябва да се разровим сред всички представени на това изложение игри и да изберем най-впечатляващия персонаж, то това определено ще бъде G-Man, още известен като “Тайнствения човек с куфарчето”. Именно той беше използван за демонстриране на невероятната технология за лицева анимация в Half-Life 2. Невероятната игра на сенки и движения създава впечатлението, че лицето, което те гледа от монитора ти е истинско! С 40 лицеви мускула и фото-реалистични сенки оставаше и да не създава такова впечатление. По дяволите, аз вероятно нямам толкова мускули по лицето! Синхронизирането на говора с движенията на устните пък тотално запуши устите на всички. Докато преди това беше неимоверно сложно за изпълнение в игрите, то Half-Life 2 въвежда нови стандарти и тук. Всичко това става абсолютно автоматично. Просто трябва да укажете в кой точно момент персонажа ще изрече определена реплика (записана като .wav файл), след което играта, отчитайки определени стойности във въпросния файл, сама синхронизира движението на устните, за да пасват те на говора на персонажа. Вероятно се досещате, че в случая няма никакво значение на какъв език ще бъде репликата. Това, както и новата система за изграждане на нивата неимоверно ще облекчи работата на хората, желаещи да правят модове за HL2.

Според обещанията на Valve HL2 ще бъде много по-удобен за модърите от предишната част. Имайки предвид опита си през годините (Counter Strike, TFC, Day of Defeat и т.н.) новият редактор на нива (Hammer) ще бъде подобен на стария, за да може да се улесни прехода от WorldCraft и инструментите му, с които модърите са вече толкова привикнали. На ежегодното Half-Life mod expo Valve ще работят с избрани мод екипи и ще извършват разяснителна кампания още преди излизането на самата игра, паралелно с която през есента ще излезе и отделен мод наръчник в книжен формат (един вид “A до Z на модърите за HL2”). Всички тези обещания наистина звучат повече от прекрасно и голяма част от хората, занимаващи се с модове вече здраво са лапнали въдицата, а дори вече са обявени няколко такива, по които работата вече започн (концептен арт и замисъл). Ще следим с интерес развитието на тези проблеми. Все пак идеята за създаване на множество фенски модификации, макар и доста по-стара, като че ли узря с Half-Life. Предстои да видим дали тя ще разцъфти докрай в продължението.

Мултиплейър?


По този въпрос за момента не е обявено нищо. По всяка вероятност играта, подобно на първата част, в началото ще включва само стандартна и отборна смъртна среща и евентуално още 1-2 режима на игра. За всички е ясно, че истинският мултиплейърен компонент на Half-Life 2 ще бъде Team Fortress 2. След невероятния успех на Team Fortress Classic още преди години Valve обявиха разработката на Team Fortress 2, но тя така и не завърши, макар играта да беше почти готова. Вероятно това е съвпаднало с момента, в които Source енджина вече и придобивал очертания и решението е било взето. Сега вече въпроса не е дали TF2 ще ползва новата технология (погледнете бъгито, за бога!), а дали ще се появи като вграден компонент в играта или ще бъде добавен с тлъст пач (както стана с TFC 1-1.5). Ще почакаме до края на септември и ще видим.

Най-добра игра на E3 - Half-Life 2

Най-добра игра за PC - Half-Life 2

Най-добро екшън заглавие - Half-Life 2

Специални похвали за графика - Half-Life
 #58127  от NllRee
 пет фев 18, 2011 10:18 am
Откъде взе инфото , това поне може да споделиш.
btw няма смисъл от 2 теми.